Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

VAGVA-fantasy-2824304 másolat

Tudástár

Mese a bájról és a kapzsiságról –  “Viktoria – A Tale of Grace and Greed” filmajánló 2021.
Az alábbi cikket a az UNICEF Magyarország megbízásából írtuk, amely végül nem jelent meg az oldalukon, így most megjelentetjük mi 🙂
szerzők: Kováts Virág, Bozsik Dániel, Gyékiss Roland, Sárosi Péter

 

A 2014-es játékfilm – amelynek magyar címe: “Viktória- a zürichi expressz” – Zürich utcáin dolgozó – többnyire északkelet magyarország nyomorából és kilátástalanságból egy jobb életre vágyó – magyar szexmunkások életét mutatja be.

Ugyan a film rendezője a svájci Men Lareida, azonban az egyik forgatókönyvíró Maros Anna és a szereplők jelentős része magyar, és nem utolsó sorban magyar az a több száz nő is, akiknek sorsát a film feldolgozza.
Maros Anna (forgatókönyvíró) és férje, Men Lareida (rendező) kétlaki életet élve több mint 20 éve utaznak rendszeresen vonattal Budapest és Zürich között. 2009-ben tűnt fel nekik, hogy egyre több fiatal lány utazik egyedül az éjszakai vonaton és ezzel párhuzamosan Zürich bizonyos utcáin is egyre többször lehetett magyar szót hallani. (2011-ben meglepő kutatási eredményt közölt a thelocal.ch amely szerint 56 legálisan Zürichben dolgozó szexmunkás kérelemből 55-öt magyar állampolgárságú nő nyújtotta be.)
Ezen tapasztalatok hatására kezdték el kutatni a jelenséget azért, hogy 4 évvel később egy játékfilm készüljön a témában. A kutatómunka elsődleges színtere a 13 órás vonatút volt, amely biztosította a semleges terepet, és kellő idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy a vonaton utazó nők elmesélhessék élettörténetüket.
Természetesen a készítők beszélgettek futtatókkal, a zürichi rendőrséggel, zürichi és magyarországi segítő szervezetekkel is. Sőt Maros Anna a kutatómunkának köszönhetően 2011-től rendőrségi tolmácsként dolgozik Zürichben, ami sokat segít a prostitúcióra kényszerítés és emberkereskedelem áldozatainak megtalálásában és megmentésében.

Az évek alatt összegyűlt több száz nő történetét meséli el a film egy budapesti 8. kerületi roma lány mélyszegénységből, kilátástalanságból való kitörési kísérletén keresztül. Igazából a film főszereplője Viktória úgy hoz döntést, hogy valójában fogalma sincs arról, mit is vállal be pontosan a gazdagság reményében. Csak azt látja, hogy pár ismerős lány, akik Zürichben dolgoznak, rendszeresen vidáman, csinos ruhákban, sok pénzzel, ékszerrel térnek haza Svájcból.

Az alkotók nem titkolt célja egyrészt a figyelemfelhívás a jelenségre, másrészt pedig az, hogy segítse a prevenciós munkát a mélyszegénységben és sokszor intézetekben élő lányokkal.

A film vetítését követő irányított beszélgetés jó eszköze és kerete a prevenciós munkának. Megmutatja a csillogó élet, gazdagság, siker és könnyű munka csalfa képét felvillantó felszín alatt megbúvó zord valóságot, amivel egy idegen nyelvet nem beszélő, szegény, reményvesztett fiatal lány találkozik, ha külföldön szexmunkásként akarja megkeresni önmaga és otthon maradt családja kenyerét.

 

Létezik az a szolgáltatás – Altalap Checkpoint Budapest
Az Altalap HIV/STI megelőző ártalomcsökkentő programjának bemutatása 2021.
Az alábbi cikket a az UNICEF Magyarország megbízásából írtuk, amely végül nem jelent meg az oldalukon, így most megjelentetjük mi 🙂
szerzők: Kováts Virág, Bozsik Dániel, Gyékiss Roland, Sárosi Péter

A projekt egyik célja – összhangban az UNAIDS azon célkitűzésével, amely értelmében a HIV-járvány kezelése 2020-ig a „90-90-90 Cél” szellemében történjen, ami azt jelenti, hogy az egy-egy országban élő HIV-fertőzöttek 90%-át kell kiszűrni, ezek 90%-ának kell kezelésben részesülnie, és közülük 90%-nak kell, hogy méréshatár alatt legyen a vírusmennyisége.

A különböző rizikóviselkedésekkel és/vagy aktív szexuális életet élő emberek számára könnyen hozzáférhetővé kell tenni a gyorstesztes szűrést és komfortossá a tanácsadást, ezzel is elősegítve a korai diagnózist illetve a korai kezelésbe kerülést, amely lassíthatja a fertőzés terjedését.

A személyre szabott, négyszemközti tanácsadás segítségével meg tudjuk alapozni az egészségtudatos, biztonságos, önmagam és környezetem irányában is a felelősségen nyugvó gondolkodás alapjait, amely pl. az éppen szárnyait próbálgató fiatalnak egy stabil kapaszkodót tud nyújtani döntései meghozatala során.
A projekt hosszútávú célja az, hogy trendivé váljon a biztonságos, felelősségteljes szórakozás és szabadidő eltöltés, ahogy az is, hogy teszteltesse magát rendszeresen mindenki, aki aktív szexuális életet él függetlenül a nemtől, kortól, szexuális orientációtól és a partnerek számától.

A tanácsadások alkalmával kiemelt hangsúlyt fektetünk az egyéni szexuális rizikók mellett a legális és illegális szerek fogyasztásával kapcsolatos kockázat viselkedések feltárására és ennek csökkentését szolgáló információk és eszközök átadására, az éjszakai élet és “bulizás” általi ártalmak és veszélyek mérséklésére.
A szemlélet, amely áthatja a szakmai elemek mindegyikét, az ártalomcsökkentés elvén alapszik: közösségi beavatkozások környezeti prevencióval, érintettek bevonásával, érintettek által működtetve. Célunk a közösségben uralkodó normákra, a közösségi attitűdre hatva elérni, hogy csökkenjen a kockázati magatartások előfordulása, és így a szexuális úton terjedő betegségek illetve szerhasználathoz kapcsolódó problémák előfordulása.

A szolgáltatás célcsoportja a szexuálisan aktív életet élő emberek csoportja, de kiemelt figyelmet fordítunk a különösen sérülékeny és magas kockázatú csoportok tagjaira, azaz a más férfiakkal szexelő férfiak (MSM/YMSM), droghasználók, szexmunkások, illetve a tizenéves fiatalok, akik kíváncsiak, kísérletezők, nagy rajtuk a kortárs nyomás, de a tapasztalat szerint meglehetősen kevés tudással rendelkeznek a biztonság ezen szeletéről, legyen szó akár csak arról a technikai tudásról, hogy pontosan hogyan is kell használni az óvszert.
A program tervezése során elsődleges szempont, hogy az az elérni kívánt célcsoport igényeire reflektáljon, kliensközpontú, diszkrimináció-, előítélet- és értékítéletmentes, és könnyen hozzáférhető legyen. A programok kidolgzása, majd megvalósításuk a célcsoport tagjaival közösen valósuljon meg. Ennek érdekében egyrészt eddigi működésünk során több peert – sorstárs, tapasztalati segítő – vontunk be a munkába, másrészt szolgáltatásainkat minél inkább az elérni kívánt célcsoport életterébe próbáljuk vinni, a minél könnyebb és egyszerűbb elérés érdekében.

A tesztelés és tanácsadás – T&T – Altalap módra
A meglévő támogatások függvényében, átlagosan havonta két alkalommal nyújtjuk a szolgáltatást, alkalmanként 20 fő tud részt venni a programban. Igény esetén ez a szám növelhető. A helyszínek igen széles skálán mozognak. Voltunk már többek között hajléktalanszállókon, nevelőotthonokban, bentlakásos iskolában, éjszakai klubokban, belvárosi szórakozóhelyeken, a Kossuth téren, Gay szaunában, kávézóban, PRIDE after partyn.
A helyszínek jellege és atmoszférája a T&T hangulatát is jelentősen befolyásolja, méghozzá pozitív irányba. Többnyire oldott a hangulat, vidám és nyugodt mindenki, sehol sincs fehér csempe és fehér köpeny, így nem érzik magukat feszélyezve a szolgáltatást igénybe vevők. A szolgáltatás igénybevételének alapfeltétele az önkéntes részvétel, amit elég szóban közölni. Egy T&T 10 – 25 percet vesz igénybe, és a kliens menet közben is bármikor meggondolhatja magát.
Az első lépés az úgynevezett pre-teszt tanácsadás, amely pár kérdéssel azt méri fel, mennyire indokolt a tesztelés. Indokolt például abban az esetben, ha a kliens aktív szexuális életet él és még nem volt tesztelésen. Nem indokolt akkor, ha az ablakperióduson – az általunk használt tesztek 14 napos ablakperiódussal rendelkeznek – belül történt olyan esemény, amely aggodalomra adhat okot. Lehetőség van arra is, hogy valaki csak a a négyszemközti tanácsadáson vesz részt.
A második lépés egy kockázati magatartást felmérő kérdőív lekérdezése, amely felméri az egyéni kockázatokat. A kérdésekre adott válaszokra és a kliens kérdéseire fókuszálva, történik az ártalmaik csökkentésével járó edukáció. A klienseinkkel tegeződünk, ezzel is jelezve a partneri viszonyt, és sohasem moralizálunk, nem ítélkezünk, nem háborodunk fel, nem mondjuk meg, hogy mit kell csinálni, csak azt mondjuk meg, hogyan lehet biztonságosabban csinálni.
A harmadik lépés maga a tesztelés, amelynek az eredményére kb. 1 percet kell várni. A teszt, amelyet használunk a szervezetben lévő ellenanyag jelenlétét mutatja ki.
A negyedik lépés a poszt-teszt tanácsadás és a felmerülő egyéb kérdések megbeszélése.
A tanácsadás végén a szolgáltatás monitorozásához egy 3-5 kérdésből álló elégedettségi visszajelző kérdőívet veszünk fel.
A tanácsadások során az információkon túl olyan eszközöket is biztosítunk amelyek a szex, a partizás, a szórakozás biztonságát növelik, például óvszer, síkosító, alkoholos törlőkendő, szipka.
Mert, amit ma megtehetsz, holnap ne bánd meg!

 

Szex&Drugs&Ártalomcsökkentés – Ha bulizni mész (2021.)
Az alábbi cikket a az UNICEF Magyarország megbízásából írtuk, amely végül nem jelent meg az oldalukon, így most megjelentetjük mi 🙂
szerzők: Kováts Virág, Bozsik Dániel, Gyékiss Roland, Sárosi Péter

Hasonlóan a gyerekneveléshez, a szexuális nevelésben is, nagyon eltérő értékrendet képviselhetnek a szülők. Bármilyen is legyen, ugyanazért a célért teszik, a gyerekeik egészséges szexuális fejlődéséért. Nyilván minden szülő szeretné gyermekét megóvni a nem kívánt teherbeeséstől, a nemi betegség fertőzésektől vagy a zaklatástól, szexuális bántalmazástól. Ehhez elengedhetetlen olyan módon nevelni a gyerekeket, hogy képesek legyenek felelős döntéseket hozni, amihez a legideálisabb, ha a családon belül a szülők és a gyerekek között – már a kezdetektől – bizalomra épülő, őszinte kommunikáció van, melyben a gyerek és szülő folyamatosan és nyitottan kérdezheti egymást bármiről. Ez a bizalom a feltétele annak, hogy ha rossz döntést is hoz a gyerek, akkor is merjen segítséget kérni a szülőktől.

A fiatalok aktív szexuális életének kezdete legtöbbször egybeesik a kortárscsoportok hatásának megnövekedésével, a határok próbálgatásával és az ezzel járó kilengésekkel, amik gyakorta többféle kockázati magatartást is jelentenek. Ide tartozhat a tiltott legális – és illegális – szerek kipróbálása, mint a cigi, alkohol vagy más drogok, az internet és közösségi csatornák biztonságosságába vetett hit, vagy a kortárscsoportok és a családi normák összeegyeztethetősége. Ez utóbbiban sokat segít, ha szülők az értékrendjük szerint, de őszintén, ítélkezés nélkül tudnak meghallgatni, kommunikálni, véleményt nyilvánítani.

Az Altalapnál azt valljuk, hogy moralizálás helyett, az ítélkezés mentes ártalomcsökkentéssel segíthetünk a legtöbbet, a kockázati magatartások lehetséges következményeinek mérséklésére.

Biztonságosabb szórakozás = biztonságos szex + biztonságosabb szerhasználat

Ha bulizni mész legyen terved!
Hova fogsz menni bulizni? Kikkel fogsz bulizni? Hogyan fogsz te és a társaid a buli végén hazaérni? Ki az akit felhívhatsz ha helyzet van?
Ha a szex része a tervnek,
gondolkodj előre, és győződj meg arról, hogy van-e nálad óvszer és / vagy más kockázatcsökkentő lehetőség, mint a női gumi, esemény utáni tabletta, PreP stb.
Ha esélyes hogy lesz valamilyen szerhasználat is
(alkohol vagy más drog), akkor gondold végig mit fogsz használni, és mi a legbiztonságosabb használati módja? Ha lehet legyen “józan sofőr”, de legalább is egy megbízható, nem befolyásolt barát.
Használd a szociális hálód!
Ez azt jelenti, hogy ha barátokkal vagy társasággal mész bulizni, akkor lehet a csoportból akár valakivel, valakikkel előre megbeszélni, hogy ez idő alatt kölcsönösen odafigyeltek egymásra, a biztonságos hazatérést is beleértve. Mindenről, amit a bulizáshoz az este elfogyasztasz, tudjon egy megbízható barátod? Soha nem tudhatod, mikor lehet szükséged segítségre vagy támogatásra. Ne habozz segítséget kérni, segítséget hívni!

Az illegális kábítószereknél nincs garantált minőség!
Mivel ezek a drogok nem készülnek állandó minőségben, ezért tisztaságban és hatékonyságban jelentősen különbözhetnek. Adagoláskor kezd kevés mennyiséggel, és adj időt a folytatáshoz. Többet mindig tudsz még bevenni, de kevesebbet nem!
Vedd figyelembe, hogy a különböző tudatmódosítok keverése befolyásolhatja a központi idegrendszer működését és a légzési reflexet, ezzel jelentősen megnövekedhet a túladagolás és a halál kockázata!
Vigyázz a testedre, gondoskodj a szervezetedről!
Ha ki vagy melegedve, függetlenül, hogy széttáncoltad magad, Ha ki vagy melegedve, függetlenül, hogy széttáncoltad magad, vagy attól amit fogyasztottál, soha ne felejts el bio-szünetet tartani, vizet inni, leülni és pihenni és némi harapnivalót fogyasztani. A tested mindezekért később hálás lesz.
Vigyázz másokra!
Ha látsz valakit, hogy nincs rendben vagy segítségre lehet szüksége, legyél barátságos, és ajánld fel, hogy segítesz megkeresni a társait, a szervezőket vagy a hivatásos segítőket. Ne hagyj senkit magára bealudva, amíg oda nem ér a felnőtt segítség! Vigyázz az olyan emberekkel, akik megpróbálják kihasználni ittas vagy kábult emberek magatehetetlenségét.

Tiszteld a körülötted lévő emberek határait!
Segíts mindenki számára a biztonságos terek létrehozásában, mert bulizni akkor a legszórakoztatóbb, ha a sokféleségünk vagy éppen különbözőségünk figyelembevételével élvezheted.
A kábítószer-használat kapcsán társadalmunkban sok a megbélyegzés és kirekesztés. Minél többet beszélünk róla, annál jobban tudjuk támogatni egymást, megtalálni a szükséges erőforrásokat és boldog, egészséges életet élni.

Az ártalomcsökkentéssel, mi  együtt biztonságosabb környezetet teremthetünk mindenki számára. És igen, ezzel életeket mentünk!

 

Vigyázat csúszásveszély! – A pornó és a fiatalok szexuális fejlődése (2021.)
Az alábbi cikket a az UNICEF Magyarország megbízásából írtuk, amely végül nem jelent meg az oldalukon, így most megjelentetjük mi 🙂
szerzők: Kováts Virág, Bozsik Dániel, Gyékiss Roland, Sárosi Péter

Meztelen pornósztárok kopogtatnak be egy családhoz az új-zélandi kormány online biztonsági kampányának egyik epizódjában. Klikk ide. (külső link)
A videóban arra hívják fel a figyelmet, hogy a gyerekek, a szülők tudta nélkül, szinte bárhol nézhetnek és néznek is pornófilmeket. A humoros, de egyben merész kisfilm egyáltalán nem elrugaszkodott a valóságtól, mert az interneten, egy teljesen biztonságos oldalról is pár kattintással el lehet jutni a pornóig. És a gyerekek el is jutnak ide.
Az Altalap szerint nem a pornó betiltása a cél, de a gyermekek egészséges szexuális fejlődéshez, hogy elfogadja, szeresse és tisztelje a saját testét, elengedhetetlen, hogy ne a pornó legyen az elsődleges szocializációs minta és igazodási pont. Éppen ezért, az életkornak megfelelően a korai gyermekévektől szükséges az őszinte és hiteles szexuális nevelés, a felvilágosítás, informálás és tanácsadás.
A pornófilmek célja nem az ismeretek átadása, hanem a szexuális vágy felkeltése, és a megjelenő képek, az illuzórikus jelenetek is erre vannak kitalálva.

A mai tizenévesek túlnyomó többsége találkozott már pornóval a nemzetközi kutatások szerint – magyarországi adatok nem állnak rendelkezésre -, és sok esetben a korcsoporton belül egyfajta szexuális felvilágosító szerepet tölt be mert nincsen hiteles és megfelelő szexuális felvilágosítás vagy csak modoros, idejét múlt megközelítésben, ami nem tud mit kezdeni a fiatalok tapasztalataival, hiteles válaszokat adni a kérdéseikre. Ezért egyáltalán nincsenek felkészülve a pornóban látottak és a valóság szétválasztására, vagy a szex és az intimitás megkülönböztetésére.

Ahogy a gyermeknevelésnek, úgy a szexuális nevelésnek is az elsődleges terepe a család, de a szexualitás még ma is sok helyen tabutéma okan a saját szexuális neveltetésük miatt nem tudnak, nem mernek, vagy kínosnak érzik beszélni a szexről.

Ha valaki tizenévesen fut bele a pornóba, akkor azt fogja hinni, hogy a szex olyan, hogy mindig kell lennie behatolásnak, mindig el kell élvezni – minden résztvevő el is fog élvezni – minden tökéletesen működik, és mindig mindenki nagyon szép. Itt beállított, megrendezett jelenetek vannak, kisminkelt, szép testű emberekkel. Ez nem a valóság, ez egy hamis képet ad a szexről, ami sokkal több, és sokkal kevésbé steril, mint ahogy a pornófilmekben megjelenítik. Ezáltal hamis viselkedési és hamis élmény mintákat ad, aminek nagyon nehéz megfelelni egy szexualitását még nem is ismerő, még nem is értő embernek. Persze nem is kell megfelelnie, de a szexuális nevelés hiányában erre nem is gondolnak. Viszont a pornóban látottak és a valóságban megélt szexualitás közti szakadék komoly önértékelési problémákat is okozhat, ha pedig a partner nem felel meg a pornó által sugárzott képnek, akkor az társas problémákhoz vezethet, és az intimitásról, egyenlőségről, szerelemről,vágyról nem is tettünk említést.

Ezért is fontos, hogy a jelenséget felismerve és elfogadva őszintén, nyíltan kell beszélni a szexről, lehetőleg már azelőtt, hogy egy gyermek találkozna pornófilmmel. Ezt a felvilágosítást senki sem várhatja el csak az intézményesült szexedukációtól, ezt bizony a szülőknek kell elkezdeni, még ha ez azzal is jár, hogy előtte magának a szülőnek is tisztában kell lennie a szexualitásával és elmerülnie a szexuális nevelés témakörében, Hiszen ahogy változik a világ, és ezzel együtt a szexualitás, úgy kell változnia a szexuális nevelésnek is.

 

Szexedukáció: előnyben a fiatalok – A felvilágosítás és a tanulás egy életen át tartó folyamat (2021.)
Az alábbi cikket a az UNICEF Magyarország megbízásából írtuk, amely végül nem jelent meg az oldalukon, így most megjelentetjük mi 🙂
szerzők: Kováts Virág, Bozsik Dániel, Gyékiss Roland, Sárosi Péter


A hiedelmekkel és szokásokkal ellentétben a szexuális nevelést, nem lehet csak annyival letudni, hogy az általános iskola felső évfolyamaiban, osztályfőnöki órán egy-két alkalommal,vagy középiskolában a biológiaórán, az ember szaporító szervrendszerének bemutatása mellett beszélünk a témáról. A szexualitás megismerése, a biztonságos és élvezetes szexuális együttlét megélése egy egész életen át tartó tanulási folyamat, vagyis a szexuális nevelés a bölcsőtől a sírig tart.

Az elmúlt száz évben teljesen megváltozott a családok élete, már csak ritkán él egy helyiségben, egy fedél alatt több generáció. Amíg ez a változás nem ment végbe, a gyerekek életének természetes része volt, hogy találkoztak a szexualitással, családtagjaik intim együttlététől kezdve egészen a gyermek megszületéséig. Ma már ez nincs így, a tanulás folyamata már nem csak közvetlen családi mintakövetés. A generációk külön lakásban, azon belül külön szobákban élnek, így a tanulási folyamat sem a természetes lét része. Viszont egy fiatalnak valahogy mégis hozzá kellene jutnia a megfelelő tudáshoz.
Az ideális az, ha ezt a tudást családon belül, szerető, értő, elfogadó és intim közegben kapja meg a gyerek. Azonban csak kevesen ilyen szerencsések. Ennek sok oka lehet, kezdve attól, hogy a köznyelvben nincsenek felhang nélküli szavaink a szexualitásra, és a nemi szervek leírására. Az elnevezések szemérmesek, gyerekesek, latinul vannak, és a legtöbb leíró szó káromkodásként használt kifejezés.

Ha ezt a falat mégis sikerül áttörni, és a szülő túllendül szemérmességén, akkor gyakran következik a másik probléma: sok szülő maga sem elég képzett, tájékozott vagy felvilágosult ahhoz, hogy gyermekének megfelelő, korszerű felvilágosítást nyújtson.
A másik nagy kérdés az, hogy mikor kezdjen bele a szülő a felvilágosításba. Szülőként az egymást követő generációk gyorsuló életét nehéz elképzelni, nem könnyű szembenézni azzal, hogy a ma felnövő gyermekek szexuális érettsége és érdeklődése jóval hamarabb életük részévé teheti a témát, mint ezelőtt húsz vagy harminc évvel.

A legtöbben a tinédzserkorban beszélnek először a gyerekkel arról, hogy mi a szex, ugyancsak tinédzserkorban találkozhatnak a gyerekek először intézményesült formában a szexuális felvilágosítással az iskolákban. Ezek tartalma azonban szinte kizárólag a közösülésre és a fogamzásgátlásra szorítkozik Szerencsésebb esetekben a biztonságos szex tanítása a nem kívánt terhesség megakadályozása mellett kitér a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védekezésre is. Pedig a szexuális nevelésnek ennél sokkal többről kell szólnia: az intimitásról, a saját szexualitás orientáció és identitás megismeréséről, a szexuális vágyakról, a kölcsönösségről, az örömszerzés különböző formáiról, a szexuális magatartásról és annak felismeréséről.

Ráadásul a fiatalok tizenéves korukra már bőven túl vannak az első pornóélményükön, sőt sokan az első szexuális élményükön is. A nem moralizáló előzetes ismeretek és felvilágosítás nélkül a gyerekek – számára ezeknek az élményeknek a begyűjtése orosz rulett. Természetes, hogy az érdeklődés arra vezet mindenkit, hogy maga is próbáljon tájékozódni. Megfelelő segítség és bizalmi légkör nélkül a fiatalok jellemzően, a pornót tekintik oktatási segédanyagnak, mert könnyen elérhető és kétségtelenül a témába vág. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a szexualitással ismerkedő fiataloknak magyarázat és értelmezés nélkül nem megfelelő. Emellett jellemző, hogy a fiatalok saját, – a szex valamilyen fajtáját már kipróbáló, vagy azt hitelesen állító – kortársaiktól juthatnak információhoz. Természetesen mindkét esetben kaphat adekvát ismereteket is egy gyerek, de jelentős a kockázata, hogy az nem ellenőrzött felvilágosítás inkább veszélyes, mint amennyire hasznos.

Nemzetközi ajánlások alapján az Altalap azt vallja, hogy ha nem is csecsemőkorban, de már egész kisgyermekkorban meg lehet, sőt, meg kell kezdeni a szexuális nevelést. Gondoljunk csak arra, hogy egy gyerek 18 hónapos korban kezdi észrevenni, hogy a nő és a férfi különbözik egymástól, ill. 3 és 5 éves kora körül már az is érdekli, hogy miért pisilnek máshogy a lányok és a fiúk. Szerencsére számos oktatási-képzési segédanyag és könyv áll a szülők rendelkezésére, köztük olyan is, ami képeskönyv formájában a gyerekkel közösen olvasva adja át az adott életkornak megfelelő képi és tartalmi formában a tudást, illetve kérdésekkel segítik a témáról való beszélgetést.
Fontos tehát, hogy a szülő – és a pedagógus – nyitott legyen és figyelembe vegye a gyermek szexuális fejlődésének változásait, és tudjon, merjen megfelelő válaszokat adni neki, még akkor is, ha előbb ehhez saját magát is képeznie kell.

Az alábbi szakirodalmakat kiemelkedően jónak tartjuk:

UN WHO 2008, „Az európai szexuális nevelés irányelvei – Vázlat a politikusok, nevelési és egészségügyi intézmények és szakemberek részére” ajánlás – fordította: Dr. Szilágyi Vilmos 2010.

Hilda Hutcherson 2003, “Amit ​anyád sosem mondott el a szexről”

Grethe Fagerström – Gunilla Hansson 2017, “Peti, Ida és Picuri” felvilágosító képregény 6 éves kortól

José R. Díaz Morfa – Caterina Marassi Candia – Pilar Migallon Lopezosa – Mercedes Palop Botella 2014, “Első könyvem a nemiségről – A legkényesebb kérdések és válaszaik” kisgyerekek számára

Paulik Móni – Vincze Zsuzsi 2017, “Lili és a bátorság” felvilágosító mesekönyv 6 éves kortól ajánlott 110 éves korig.

Zdeněk Miler 1997 “Kisvakond és a születés” cseh rajzfilm

Marie-Claude Monchaux 1971 “A sehány éves kislány”

Buzás Aliz, MOME 2016, “Minden egy kérdéssel kezdődik” felvilágosító képeskönyv, diplomamunka

Inti Chavez Perez 2019, “Respekt – szexkönyv fiúknak”

 

 

2015 – 2016.

 

Tanácsadói útmutató – 2016. június

Az American House Foundation támogatásából megvalósított „Egészségnevelő program mélyszegénységben élő nők számára” című projekt belső használatra készült szakmai anyaga.
Klikk ide 


Forró a vérem – HIV és HCV szűrés intravénás szerhasználók körében – 2016. június

Az Altalap HIV Programban résztvevő szervezetek és klienseik bemutatkozása ez a kampányfilm, amely a többségi társadalom érzékenyítésére, információnyújtásra és nyoműsgyakrlásra egyaránt alkalmas.

Járj szűrésre! – 2016. május

A tesztelés és tanácsadás fontosságát hangsúlyozó, rövid, figyelemfelhívó oktatófilmünk, amelyet szintén a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozott.

Adatelemzés – 2016. május

Az Altalap HIV Programban 2015 december és 2016 áprilisa között elvégzett gyorstesztek és a hozzájuk tartozó rizikóviselkedésekre irányuló kérdőívek elemzése. A célcsoportok az intravénás szerhasználók, és/vagy szexmunkások, és/vagy MSM-ek tagjai voltak.
Klikk ide


Útikalauz – HIV és más STD betegségek teszteléséhez és tanácsadáshoz – 2016. április

A EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott Altalap HIV Program-unk eredménye ez a módszertani útmutató, amely hasznos érdekes és praktikus infromációkkal szolgál szakembereknek, leendő szakembereknek és laikusoknak egyaránt
Klikk ide


Helyzetkép – 2015. december

A EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott projektünk egyik terméke. Amely a 2015. júniusa és novembere között Budapesten, Miskolcon, Szegeden és Pécsett intravénás szerhasználók és/vagy szexmunkások körében végzett HIV, Szifilisz és Hepatitisz C tesztek eredményeinek, illetve a tesztekhez tartozó rizikóviselkedéseket feltáró kérdőívek adatainak elemzése.
Klikk ide