Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

HTW-ALTALAP-2018

Beszámoló a 2018-as Európai HIV és Hepatitisz Tesztelési Hétről (HTW)

Milyen az Altalapnál egy gyorstesztes szűrés és tanácsadás?

Először a szóbeli beleegyezésed kérjük, majd elmagyarázzuk a teszt működését, illetve a tesztelés és tanácsadás menetét.
A teszt amit használunk egy un. negyedik generációs HIV/Szifilisz gyorsteszt. Az ablakperiódusa 14 nap és ellenanyagot vizsgál. Abban az esetben, ha az elmúlt 14 napban történt valami olyan, ami miatt aggódsz, akkor azt fogjuk javasolni, hogy várj 14 napig és csak utána teszteltesd le magad.
Az eredményt nem befolyásolja a fáradtság, az alkohol, serkentő és izgatószerek, nyugtatók, hallucinogének, az izgulás, izzadás, semmi ilyesmi. Azzal viszont sokat segítesz, ha iszol elég – 2-3 liter – folyadékot aznap, amikor tesztelésre jössz. Ujjbegyből veszünk egy kicsi vért – úgy képzeld el, mint egy vércukorszintmérés – öntögetjük, rázogatjuk kevergetjük és 1 percen belül már látható is az eredmény.
A tanácsadás során egy általunk kidolgozott kérdőív segítségével különböző rizikóviselkedésekre kérdezünk rá és ha valamelyik jellemző rád, akkor beszélgetünk arról, hogy hogyan lehet csökkenteni ezeket a kockázatokat. Illetve a beszélgetésünk alapján javaslatot teszünk arra, hogy szerintünk milyen gyakran érdemes elmenned egy tesztelésre.
Nem mondjuk meg, hogy mit csinálj, azt se, hogy mit ne csinálj, így azt sem, hogy hogyan csináld. Csak tényalapú információkat adunk.
Dönteni úgyis te fogsz.
A szolgáltatás anonim és az önkéntes beleegyezésed kell hozzá.
Bármikor abbahagyhatod a folyamatot. Felállhatsz és elmehetsz. Nincs harag. Aztán ha úgy döntesz, vissza is jöhetsz. Akkor, vagy egy teljesen másik alkalommal.
Fontos információ még, hogy a tesztelés és tanácsadás négyszemközt történik és ingyenes. Természetesen mint közhasznú szervezet adományodat örömmel fogadjuk, hogy még több tesztelést és tanácsadást tudjunk elvégezni.

A Tesztelési Hétről itt (külső link) találsz információt, vagy elolvashatod a sajtóközleményünket is, amit a média menüpont alatt találsz meg. Klikk ide.

A továbbiakban pedig a szubjektív helyszíni beszámolóinkat olvashatod.

2018.11.23. NO LIMIT Club

foto: Horvát ÉvaA testing week első helyszíne a NO LIMIT Club volt, amely egy új színtér a budapesti MSM szórakozóhely-palettán, ahogy új helyszíne az Altalap Checkpoint Budapestnek is. Ezért Attila és Virág helyszínbejáráson voltak, mint a profik. A tulajdonos és az üzletvezető is nagyon nyitottan álltak hozzánk, örültek a kezdeményezésnek, így a megbeszélés és a helyszínbejárás sem tartott sokáig. Mindenki értette, hogy miről van szó és ez miért fontos. A No Limit egy nagyon hangulatos klub a belvárosban, vendégköre még kialakulóban van ezért nem volt tele – de a szolgáltatás és a programok magas színvonala alapján nem lesz ez sokáig így. Ez a ritmus a munkánk szempontjából jó volt – attól függetlenül, hogy fel tudunk pörögni, ha arra van szükség.
Most volt időnk – késni – előkészülni, aklimatizálódni, dekorálni, megteremteni a hangulatot, amely abban segít, hogy a tesztelés és tanácsadás barátságos, oldott légkörben történhessen, mégiscsak a szexről beszélgetünk.
A klubban dolgozó munkatársak tüneményesek voltak,örömmel fogadtak, mindenben segítettek nekünk.  (Külön szeretném megköszönni Lórinak az életmentő pizzaszeletet, amit a saját vacsorájából adott. Nagyon köszi Lóri! Szeretlek! – a szerk) A tesztelések és tanácsadások laza egymásutánban követték egymást.
Volt idő ismerkedni a hellyel, beszélgetni a vendégekkel, a transzvesztita show-t is meg tudtuk nézni. Az alaphangulatot a mellettünk lévő karaoke adta.

foto: Horvát Éva„Ugyan kisebb érdeklődést tapasztaltunk, a számszerűen kevesebb vendég miatt. Ennek ellenére sikeres volt az este, szépen a tervek szerint végigcsináltuk a teszt+tanácsadás folyamatokat, és legalább a helyszínnél is tudatosítottuk, hogy van ilyen szolgáltatás.” (Attila)
Ráadásul a cargobringánk is felavatásra került ezen az estén.
Hamarosan visszatérünk.

A stáb: Elisabeth, Attila, Gábor, Roland és Virág, vendég: Horvát Éva fotós
A beszámolót írta: Attila és Virág
Fotók: Horvát Éva

2018.11.24. Metro Club – VIBE Drag Race buli

Ugyan Vibe Party-n már végeztünk tesztelést, de ezen a helyszínen először voltunk. A csekélyebb érdeklődés okát két dologra vezettük vissza. Egyrészt arra, hogy kissé elszeparáltuk magunkat a közönségtől. Valamint arra, hogy előzetesen mind a party, mind mi kevesebb energiát fektettünk az online népszerűsítésbe. Talán abban bíztunk, hogy a party létszáma „elviszi” a helyszínt, de végül nem így történt.
foto: Horvát ÉvaTanulság: hangsúlyosabban kell az előzetes promóciónak menni és nagyon nagyon jó lenne, ha végre elkészülne egy saját, letisztult, Altalap-os rollup ami a teszteléseknél felállítható és egyértelművé teszi, hogy miért is vagyunk ott.
A csekély érdeklődés ellenére sem gondoljuk azt, hogy feleslegesen voltunk itt. Ismerkedtünk a vendégkörrel, a helyszínnel, a szokásokkal. Ezek a jövőbeni együttműkődés szempontjából nélkülözhetetlen információkat eredményeztek.

A stáb: Attila, Roland és Virág, vendég: Horvát Éva fotós
A beszámolót írta: Attila és Virág
Fotó: Horvát Éva

2018.11. 26. Isola Éjjeli Menedékhely – Léthatáron Alapítvány

Saját élmény az ISOLA tesztelésről:
foto: gyekiss“Nekem tök jó volt a tesztelésen részt venni, mert nagyon sok embertől nagyon pozitív visszajelzés érkezett, hogy mennyire fontosnak tartják ezt a szűrést és hogy máshogy nem nagyon van erre lehetőségük (kényelmesen és normális időkereten belül).
A másik, ami tök izgi volt nekem, hogy ahogy én is ugye tök sok mindent tanultam (főleg MSM közegekből és -ről) így tök jó volt látni, ahogy egyébként fiatal, művelt és képzett felnőttek is némelyik új infót úgy ledöbbentek és még nagyon hasznosnak is ítélték.
Örülök, hogy része lehettem a testing week-nek, mert úgy érzem, tényleg fontos munkát végeztünk.”( Elisabeth)

A stáb: Elisabeth, Roland
Fotó: gyekiss

2018.11.27. „RÉS” Szociális és Kulturális Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelye – Podi

foto: Sanyi“Összesen hárman teszteltünk a Rés Alapítvány női éjjeli menedékhelyén. Két bázist alakítottunk ki, az egyik az orvosi szobában volt, a másik a mellette lévő mosókonyhában. Összesen 5 emberrel végeztük el a tesztet, de két teszt esetében ismételni kellett, így összesen 7 tesztet használtunk el. Az ott lakók bizalmatlanul álltak hozzánk (vagy a helyzethez), inkább a megszokott napi/esti rutinjukat végezték. Pár emberrel sikerült beszélgetnünk, több esetben nem estek bele a célcsoportunkba, így bár a tesztet nem csináltuk meg, de azért elmondtuk, hogy kik vagyunk, mit csinálunk, miért fontos ez az egész. Igazából már 21 óra után a lakók nagy része elment aludni, így potenciálisan egyre kevesebb embert tudtunk megszólítani. Továbbra is azt gondolom, hogy ez a közeg fokozottan veszélyeztetett/kiszolgáltatott helyzetben van a mindennapi élethelyzetekben, így fontos a hajléktalanszállókon való tesztelés, hiszen pont ez a közeg az, aki bizalmatlan az egészségügyi rendszerrel szemben, és őket a legnehezebb rávenni arra, hogy gondoljanak a saját egészségükre, tegyenek aktívan a saját egészségük megőrzése érdekében.
(A jövőben talán segíthetne, ha hosszabb időt adnánk a beharangozásra, esetleg elmennénk egy rövid beszélgetést tartani erről a témáról a tesztelést megelőzően. És igen, az ajándékcsomag is nagyban növelni szokta a motivációt.- a szerk.)

A stáb: Franciska, Linda, Sanyi
Beszámolót írta: Linda
Fotók: Sanyi

Saját élmény a Podis és az Anker’t-es tesztelésről:
foto: Sanyi“Számomra fontos és teljesen új élményt jelentett a Testing week-en való részvétel. Jó érzés volt részesévé válni egy fontos kezdeményezésnek, a saját szakmai (komfort) zónámból kilépve új emberekkel ismerkedhettem meg. A Rés Alapítvány intézményében volt számomra a főpróba, és az volt a tapasztalatom, hogy ebben a közegben még elég nagy a bizalmatlanság az idegen emberek felé, és így összesen csak (csak?) 5 embert sikerült letesztelnünk. Jó érzés volt, hogy egy csapatként tudtunk működni, ha kérdés volt, szívesen segítettünk egymásnak.
A záróprogramon nekem az volt a feladatom, hogy felvegyem a kontaktust az érdeklődőkkel, felkészíteni a teljesen új tesztelendő személyeket arra, mi is vár rájuk, és a megfelelő sorrendben eljussanak az asztalokhoz. Újra elő kellett bányásznom az angol tudásomat, mert jó pár külföldi érdeklődőnk volt. Jól éreztem magam, jó a csapat is, jó volt a részese lenni ennek az egésznek, még ha csak korlátozottan is.” (Linda)

2018.11.28. Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló – Madridi

“November 28.-án szerdán végeztünk HIV/szifilisz tesztelést és tanácsadást a Vöröskereszt Madridi utcai hajléktalan szállóján a 2018-as HTW apropóján, az Altalap kampányszűrésének keretében.
foto: Rami16-19 óra között teszteltünk, ezalatt az idő alatt 17 tesztelést és tanácsadást bonyolítottunk le. Férfi szálló lévén csak férfiakat szűrtünk le, mindannyian lakók voltak, a személyzet nem vette igénybe a szolgáltatást. Három különböző helyiségben teszteltek párhuzamosan a tesztelők. A tapasztalatok szerint a résztvevők kb. felénél derült ki rizikóviselkedés, ami indokolhatta a tesztek elvégzését. A klienseket nagyrészt a szállóban dolgozó szocmunkások delegálták a szűrésbe, nagy számba voltak, akik eddig még sosem vettek részt gyorstesztes szűrésben és tanácsadásban. Reaktív eredményről nincs tudomásom. A szálló személyzete nagyon segítőkész volt, a kliensek pedig a delegálását követően érdeklődően álltak a lehetőséghez. Mindenki, aki elvégeztette a szűrést óvszert kapott az eredmény közlése után. Minden esetben hangsúlyoztuk a rendszeres tesztelés fontosságát.” (Rami)

A stáb: Rami, Elisabeth és Roland
A beszámolót írta: Rami
Fotó: Rami

2018.11.29. Sauna69

“A szaunás tesztelés az eddigi legjobb volt nekem, meg is örökítettem egy tumblr posztban: klikk ide (külső link)
Nagyon sokat fejlődtem én is adminisztrációban és tanácsadásban, nekem ez a helyszín sokat adott.”(Attila)
plakat_virag“Kicsit káoszból indult az este, mivel a testing week miatt mindannyian mindenfelé voltunk, ezer volt a dolog, az utolsó pillanatban kezdett kirajzolódni a végleges felállás és a logisztika. Szerencsére a végére minden elsimult, összeálltak a szűrőállomások egy diszkrét kis sarokban, és megindultak kígyózó sorokban a törülközős pasik megismerni státuszukat. Csak úgy égett a kezünk alatt a munka, egy tanácsadás itt, egy tesztelés ott. Annyi ember jött össze, hogy kifulladásig tartott az este: negyven embert szűrtünk hősi hármasunkkal, amikorra elfogytak a tesztjeink, és elköszöntünk a helytől. Jó kis este volt.” (Gábor)
(Taxival küldtünk még teszteket a helyszínre, de így sem volt elég – a szerk.)

A stáb: Gábor, Attila, Sanyi
A beszámolót írta: Attila és Gábor

2018. 11. 30. Anker’t Záróesemény

“A szauna mögött a következő sikersztori nekem, sok érdeklődő a viszonylag szintén elzárt helyhez képest. Szépen kitelepültünk, igényes megjelenést hoztunk, három önálló tesztállomás, Gábor (azaz Donna D’Lightful) egyszerűen lenyűgöző volt. Azt gondolom, hogy méltón megadtuk a záróhelyszínen is a módját.” (Attila)
Az összes tesztünket elhasználtuk, de nem kell aggódni, már megérkezett a következő rendelés.
Az Anker’t az a helyszín, ahová évente többször elmegyünk tesztelni és tanácsadni, ráadásul mindenféle eseményeinket ide szervezzük. Az évek alatt nagyon jó kapcsolat és gördülékeny együttműködés alakult ki az Anker’t-esekkel. A HTW zárónapján a tesztelésen túl bemutattuk a cargónkat, Éva munkájának és fényképezőgépének köszönhetően “Én és az Altalap Cargója” fotózást is tartottunk.
Ráadásul debütált az Altalap RED, amely egy támogatói koktél és egész évben megtalálható az Anker’t itallapján. Kérhetsz mentes verziót is.
A lényeg, hogy a koktél megvásárlásával az Altalap HIV programját támogatod. Amennyiben nem egy koktéllal szeretnél támogatni minket, az sem akadály. Klikk ide.

A stáb: Elisabeth, Linda, Hanna, Donna D’Lightful, Virág, Sanyi, Attila, Gergely, Gábor, Roland, vendég: Horvát Éva fotós
A beszámolót írta: Attila és Virág
Fotók: Horvát Éva, akinek ezúton is köszönjük szépen a képeket!

Neked pedig köszönöm a figyelmedet!

Az Altalap Checkpoint Kommandó nevében:
Virág – a szerk.