Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

szexmunka_HIV_altalap_alternatíva

Mosolyutca Rádió helyszíni tudósítása _ Ez bizony büdös (negyedik rész)

Boldogan osztom meg veletek az infót, hogy projektünk első minicélja teljesült:
ugyan csak a  felvillantás szintjén, de megismertük a Mosoly utca lakóinak és  dolgozóinak véleményét, alternatív megoldási javaslatait, esetleges ártalmait, amelyek közvetve, vagy közvetlenül de a napi szinten jelen lévő szexmunkához köthetőek. (Uff!)

Projektünk ütemtervét hűen és őszinte hittel és lelkesedéssel követve, a mai napon _és még jópár alkalommal_, megkérdezzük a dolgozó lányokat is arról, hogy mit gondolnak a kerületről, rendőrökről, a biztonságról, a biztonságos szexről és úgy általában a szép új jövőről.

Az első két lánnyal a Mosoly és a Ludmilla  utca sarkán találkoztunk. Egyikőjük elmesélte, hogy külföldön volt szerencsét próbálni. Azt tervezte, hogy ott majd több pénzt fog keresni. De ez sajnos nem jött össze neki, hiszen alig 30 rugót gyűjtött és abból haza is küldött. Szóval inkább visszajött és itt folytatja a munkát tovább.Beszélgetésünk itt megszakadt, mert egy állandósa (stabil visszajáró kliens _ a szerk.) érkezett kocsival. Köszönt nekünk és már rohant is, nehogy elússzon az üzlet.

Klára _ a másik lány _ ezt követően egy jó háromnegyed órát beszélgetett még velünk, őszintén nyíltan és fontos témákat érintve. (Nem vagyunk mi csodaszocumkások, hiszen az igazsághoz hozzátartozik, hogy Klárát már jó ideje ismerjük. Habár az első találkozásunkkor is felettébb cserfes volt… Akkor lehet, hogy mégis (csidi-)csodaszocmunkások vagyunk?…)

A lányoknak adott ártalomcsökkentő csomagunkból Klárát csak az óvszer érdekelte.
Na meg az infó a Hepatitisz és a HIV tesztekről.

Elmondta, hogy elég para itthon a tesztelés, mert az embernek két dolog közül lehet választania: vagy várakozik _ és közben megöli az ideg _ vagy fizet. Ezt azért mondja, mert az ingyenes tesztek eredményére sokat _ heteket, de időnként hónapokat is _ várni kell.  Ha pedig gyors eredményre van szükség, akkor 8.000 forint körüli összeget kell fizetni egyetlen vizsgálatért.  Elmondtuk  neki, hogy májusban lesz lehetősége olyan tesztet csináltatni nálunk, aminek 30 perc alatt megvan az eredménye és még vérvételre sincs szükség. Ráadásul anonim, ingyenes és még személyre szabott rizikóviselkedések mentén történő tanácsadásban is részesül.  Meséltünk neki a  teszt működéséről, megbízhatóságáról, az ablakperiódusról. Kvázi preteszt-tanácsadásban részesítettük, spontán lazán, lényegretörően, és persze midneközben kedvesen.
Hab a tortán, hogy a  mintavétel során mindkét szereplő a Helyszínelők-ben érezheti magát, hiszen egy pálcika-szerűséggel szerzünk nyálat a viszgálathoz a tesztelést önkéntesen akaró szájából.

(Igen, jogos a kérdés! Vajon hogy lehet az, hogy a HIV vírus NEM terjed nyál útján és mégis nyálból történik a  tesztelés? A válasz  az, hogy a teszt maga azt mutatja ki, hogy elkezdődött vagy sem a szervezetben az ellenanyag termelése, amely ugye a szervezet védekező reakciója a HIV vírus ellen. Az ellenanyag pedig nem fertőz. Szóval nyugodtan csókolózhatsz _vagy ha nem vagytok olyanba, adhatsz puszit, megölelheted stb. azt, aki HIV-vel él. Sőt, ehetsz a tányérjából, ihatsz a poharából is parázás nélkül. Én már sokszor tettem ilyet, és láss csodát, a HIV-teszt eredményem a mai napig negatív. Szóval tapasztalatból okoskodom épp.)

Oké, oké, cseppet elkanyarodtam a témától.
Napokat, sőt heteket tudnék erről beszélni. Jópár éve beszélek is róla már _ és hihetetlen tudom _, de még mindig nem fogytam ki a mondandómból.
Szerencsére a kollégáim sem. Szóval jó kis összehangolt
csapat vagyunk mi 🙂

Vissaztérve Klárára. A gördülékeny kommunikáció és információáramlás érdekében el akartuk kérni a telefonszámát, hogy felhívhassuk ha pl. jöhet tesztelésre. De sajnos jelenleg nincs telefonja. Azért mi megadtuk neki az utcás mobilunk számát, és ez félsiker, mert így legalább  Klára elér minket, ha szüksége van a segítségünkre _  megcsörget minket és visszahívjuk. Meg bárki más is, ugyanis ez az opció mindne kliensünknek jár.

Klára elmondta, hogy ő amúgy vidéki és onnan jött fel először melózni a több pénz reményében. Pár éve sokkal jobban ment a munka _ napi ötvenezret is tudott csinálni egy nap _ de mostanában pangás van.
Ráadásul azok a lányok akik anyagoznak, jóval olcsóbban vállalnak el bármit, mivel nagyon kell a cuccra a pént. (A kényszer sajnos tényleg nagy úr.) Emiatt nekik _ azaz a nem anyagos lányoknak _ is lent kell tartani a tarifát. Nem lehet válogatni, ő bárhol megcsinálja az üzletet.
Szerinte nagyjából 10-12 lány dolgozik rendszeresen ebben a 2 utcában, páran a környékbeli kerületekből járnak át.

Megkérdeztük a gumi használatról.  Elmondta, hogy  a pasik nagyrésze  nem akar kotont használni. Amivel több baj is van.
Egyrészt, nem igazán figyelnek a pasik az egész napos izzadás során a higiéniára és  _ szexmunka ide vagy oda _ eléggé gusztustalan sokszor a szerszám.
Másrészt – és erre Klára, mint egy jó ártalomcsökkentő, rendszeresen fel is hívja kliensei figyelmét – nem gondolnak bele, hogy a megvásárolt szerelem után hazamennek és azzal a szájjal csókolják meg a feleségüket meg a gyerekeket amivel előtte, teszem azt kinyalt valakit. Ráadásul _ és ez innentől egy bizonyíték nélküli tudománytalan feltételezés _optimális esetben a feleségükkel egyéb dolgokat is tesznek, de nemoptimális esetben azt velük sem gumival teszik.
És _ tádámmm! _ a HIV illetve STI (szexuális úton terjedő fertőzések_ a szerk.) kéz a kézben elindulnak, hogy meghódítsát a Világot.
Harmadrészt _ és ezzel sajnos csak erősödik a sztereotípia _ ha szex van kilátásban, a pasikat nem érdeklik a fertőzések. És ezt tiszteletlenség és felelőtlenség önmagával szemben, családtagjaival szemben és nem utolsó sorban a a szexmunkással szemben.
(Hát kedves gyerekek, így születik meg az ártalom, ami életre hívja és egyben megkérdőjelezhetetlenné teszi az ártalomcsökkentést._a szerk)
Szeretném kiemelni, hogy Klára többször hangsúlyozta, ő mindig aktus során használ gumit.

Beavatott minket abba is, hogy valamiért őt nem büntetik a kerületi rendőrök. Eddig valahogy mindig megúszta _ talán a határozott fellépése miatt (?) _ de tudja, hogy ez a jelenség elég nagy probléma és repkednek össze-vissza a csekkek lányoknak az utcán.

Hosszas búcsúzkodást követően folytattuk munkánkat.
A Mosoly utcában még egy lánnyal, Ivettel találkoztunk. Elmondta, hogy ő nem sokat van a kerületben, csak időnként bejár dolgozni. Mindeközben kicsit idegesen tekintgetett jobbra-balra. Talán várt valakit? Mindenesetre nagyon úgy tűnt, hogy nem akar velünk hosszan beszélgetni, így nem is erőltettük a dolgot.

Munkánkban az egyik elsődleges szempont az, hogy a kliensek valós igényeinek, céljainak elérésében segítsük őket.  Az esetek többségében már az is rengeteg idő, hogy meg tudják fogalmazni maguknak _ természetesen aamennyire csak lehet, a realitás talaján mozogva _, hogy pontosan mit is szeretnének.
Erre is van ám magyarázatunk _ugyan adatokkal nem, de sok év terepen szerzett tapasztalattal alá tudjuk támasztani érveinekt.
Egyrészt az esetek egy részében talán még soha nem kérdezte meg tőlük senki őszintén és érdeklődve, hogy mi a céljuk, mit szeretnének elérni az életben, mire vágynak. A fentiek tükrében tényleg nagyon nagyon nehéz lehet megtalálni a választ magunkban.
Másrészt sokan _ több professzionális segítő is _úgy állnak ehhez a témához, hogy a kiindulási alap az, hogy nincs itt kérem semilyen kérdés, hiszen a tényállás világos, mint a nap: minden lány ki akar ebből szállni.
és ha egy kérdés mögöttes tartalommal érkezik _azaz erősen sugalmaz _ arra elég ritkán szokott őszinte, igaz válasz érkezni…

Jó, jó, jó elköszönök mára. Ade! 🙂

 

 

2017. április
from Tumblr http://ift.tt/2rcpm2m