Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

hiv testing_altalap_nyolcker_budapest_sexworker_harmreduction

Mosolyutca Rádió helyszíni tudósítása _  Gooooood morning Mosolyutca! (kilencedik rész)

 

Eljött egy újabb mérföldkő projektünk életében.

Ma volt az első napunk amikor minimprojektünkön belül gyorstesztes HIV és Hepatitisz C szűrést és _ a személyes rizikóviselkedésekre fókuszálva_ tanácsadást végeztünk.
Röviden összefoglalom az eddigi mérföldköveket:

1. kapcsolatépítés a Mosolyutcában és környékén élőkkel és dolgozókkal _akik nem szexmunkából élnek _, amelynek célja egyrészt annak feltérképezése, hogy milyen ártalmak érik őket az utcai szexmunka kapcsán, másrészt pedig az, hogy mit gondolnak magáról a jelenségről.

2. kapcsolatépítés a Mosolyutcában és környékén szexmunkásként dolgozó lányokkal, nőkkel, amely során egyrészt ártalomcsökkentő eszközöket és információkat adtunk, illetve beharangoztuk az önkéntességen alapuló, ingyenes, anonim gyorstesztes szűrés és tanácsadás szolgáltatásunkat.

3. a tesztelés és tanácsadás szexmunkások és hozzátartozóik számára. Ehhez mérfüldkőhöz érkeztünk ma el

A meghirdetett helyszínen és időben nem jelentkezett egy lány sem, ezért úgy döntöttünk, hogy megyünk egy kört a már megszokott utcákban.
Hamar belebotlottunk Julcsiba, aki szinte mindig kint van és nagyon régóta dolgozik a környéken. Kapva kapott az alkalmon és eljött velünk a szűrőhelyszínre, amely a Mosolyutca közvetlen közelében van és amelyet egy együttműködésnek köszönhetünk. (Ezúton is nagyon szépen köszönjük!)

Megpróbálom röviden leírni, hogy az Altalapnál hogyan is történik a HIV/STI tesztelés és tanácsadás. (Akit részletesebben érdekel a téma, örömmel ajánlom a 2016. tavaszán megszületett “Útikalauz _ HIV és más nemi úton terjedő betegségek teszteléséhez és tanácsadáshoz” című munkánkat, amelyet a honlapunkon is megtalálsz. Klikk ide: http://ift.tt/2sUSMkP _ a szerk.)

A nulladik lépésben
az előkészületek történnek. Felkészítjük önmagunkat és a helyszínt a biztonságos, nyugodt, profi tanácsadásra.

Az első lépés
az úgynevezett tesztelés előtti _ pre-teszt _ tanácsadás, amely célja a kliens megnyugtatása, a bizalmi kapcsolat kialakítása, tájékoztatása az anonimitásról a titoktartásról, ill arról, hogy pontosan mi fog történni és ez nagyjából mennyi ideig tart.
Ekkor kell kideríteni, hogy a kliens tényleg önként vállalja a tesztelést, és ekkor kell “megszerezni”  a kliens tájékoztatáson alapuló szóbeli beleegyezését is. _ az anonimitás megőrzése miatt történik a  beleegyezés szóban.
Ebben a szakaszban történik az  anonimizált adatok rögzítése, az esetleges kérdőívek felvétele, annak kiderítése, hogy a feltárt rizikóviselkedések alapján tényleg indokolt-e a teszt elvégzése.
Természetesen tanácsadás történhet teszt elvégzése nélkül is.

A második lépés
a  mintavétel és a teszt elvégzése. Mi kétféle tesztet használunk jelenleg. Egy nyáltesztet, amelynél az un. ablakperiódus 3 hónap, illetve egy a vért vizsgáló gyorstesztet _ a mintavétel során az ujjbegyet szúrjuk meg _ amelynél az ablakperiódus csupán 10-12 nap.

A harmadik szakasz
a tesztelés utáni tanácsadás_azaz a poszt_teszt tanácsadás _, amelyet jelentősen befolyásol a teszt eredménye, a kliens rizikóviselkedései, a rendelkezésre álló idő, a mi nyitottságunk amely a kliens kérdezési intenzitását is befolyásolja. A fentieken túl befolyásolja még az, hogy milyen alapismeretekkel rendelkezik kliensünk a rizikóviselkedéseiről és azok elkerülési, csökkentési módjairól.
A forrásaink lehetőségein és a kliens igényei függvényében természetesen a tesztelés végén ártalomcsökkentő eszközöket is adunk.

Ami az egész folyamatra vonatkozóan általánosan követendő az többek között a kliens megnyugtató, alapos, tárgyszerű, érthető és a jelen tudományos eredményeken nyugvó tájékoztatása, az objektivitás, a mellérendelt partneri viszony kialakítása, a bizalmi _ de nem bratyizós _ légkör megteremtése, motiválás a (rendszeres) tesztelésre _ ugyanis aki szexel, az járjon tesztelésre! ennyire egyszerű _ is lehetne _ ez az egész _, a párbeszéd előtérbe helyezése az előadással szemben, az urbán legendák, tévhitek eloszlatása.
Jójójó, még rengeteg dolgot tudnék felsorolni, szóval inkább olvassátok el az Útikalauz számotokra izgalmas részeit!:)

A Mosolyutcai lányokkal való  munka során a fentieken túl ha az időnk _ pontosabban ha az ő idejük  _ engedi, akkor megkérjük a lányokat arra, hogy mutassák meg egy dildó segítségével, hogy hogyan is kell az óvszer felhúzni, hogy az tényleg biztonságossá teyge a szexet.
Ezt a kis gyakorlatot egyéb helyszíneken is szoktuk alkalmazni, ugyanis mindenkire ráfér az ismétlés, ráadásul jó és ahtékony a módszer, illetve a feszültésget is oldja.

Julcsi is a fent leírt folyamatban vett részt, nyitott érdeklődő és őszinte volt. Jól is érezte magát, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a zárásunk előtt megjelent egy lánnyal _ legyen a neve Izabell _, azzal a felkiáltással, hogy mesélt neki az élményeiről, így Izabell összeszedte minden bátorságát és ő is szeretne tesztelést is, tanácsadást is. Izabell nem titkolta, hogy fél egy kicsit a vizsgálattól és az egész helyzettől.
A tanácsadás elején szerencsére sikerült feloldani a zavartságát, így oldottan zajlott a folyamat. Elmondta, hogy még soha nem volt tesztelésen sem és tanácsadáson sem (ezárt rettenetesen fél az eredméyntől), ahogy azt is megosztotta velünk _ jó, csak a kolléganőmmel_, hogy fogalma sincs hogyan kell az óvszert biztonságosan felhúzni. Utóbbit azzal indokolta, hogy alapvetően a kézimunkára szakosodott.
A tanácsadás végén felszabadultan, vidáman megkönnyebbülten és új információk ill ártalomcsükkentő eszközök boldog tulajdonosaként távozott.

Ezek után mi is összecsomagoltunk és örültünk, hogy az első tesztelős napon sikerült klienseket bevonni.
Mivel nem most kezdtük a terepmunkát, ezért tisztában vagyunk azzal, hogy nem minden nap lesz ilyen eredményes.
Azonban ismételten bizonyosságot nyert az az alapállítás(unk), hogy a kliens környezetébe, életterébe vitt szolgáltatások növelik a bevonás esélyét, és az ártalomcsökkentés hatékonyságát úgyszintén.

Szép álmokat!

2017. május
from Tumblr http://ift.tt/2sKGrkJ