Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

Mosolyutca Rádió helyszíni tudósítása _ Ha meg kell halni, hát meghalok (tizenegyedik rész)

Mosolyutca Rádió helyszíni tudósítása _ Ha meg kell halni, hát meghalok (tizenegyedik rész)

Ma az ártalomcsökkentő eszközök mellett HIV/HCV gyorstesztes szűrést és négyszemközti tanácsadást is igénybe tudták venni a Mosolyucában dolgozó klienseink.

Katival a Mosolyutc és a Ludmillautca sarkán találkoztunk. Róla az előző alkalommal is írtam. Ő az, akinek nagyon be volt dagadva a nyaka a kerázástól. Most sokkal jobban volt, mint múltkor. A nyaka is barátságosabban nézett ki, a hajának is új színe volt, sőt mosolygott is.
Meg is mondtuk neki, hogy milyen jól néz ki _ aminek nagyon örült _ ahogy azt is, hogy múltkor aggódtunk érte, de nagyon.
(Köztünk szólva azt hittük, hogy meg fog halni.) Arra nem kaptunk választ, hogy végül eljutott-e orvoshoz vagy sem a nyakával, pedig többször próbálkoztunk. Végül feladtuk a kérdezősködést, hiszen nem vagyunk mi zsaruk.
A tesztelés és tanácsadás lehetőségével most sem élt, mert elmondása szerint pont pár hete volt vizsgálatokon.
(Ezt sokszor halljuk a kliensektől és nyilván el is hisszük nekik. Van azonban olyan is, amikor valaki azt mondja, hogy azért nem érdekli a dolog, mert úgyis hepás, nem kell neki ehhez vizsgálat. Alapvetően a klienseink körében _ akik alatt most az 8. kerületben élő intravénás szerhasználókat is beleértem _, az a városi legenda kering, hogy mindeki hepás. Illetve a hepatitisz kezelés feltételei olyanok, hogy klienseink többsége csak álmukban tudják megugrani a lécet. Igazából nekünk, vagy társadalmunk tisztes polgárának és egyben hasznos tagjának sem lenne könnyű átjutni a rendszeren, aminek a kezelés a vége.
Az egyik feltétel, hogy legyen tébé kártyája és azon legyen fedezet is, a másik pedig a szermentesség. ( Valszeg azért ez nekm menne.) Ha ezek teljesülnek, jön a hosszú évekig tartó várakozás. Ugyanis akkor emberünk bekerül a HepReg nevű rendszerbe, ami különböző szempontok mentén pontszámot generál és megállapítja, hogy mennyire sürgős az ellátás biztosítása. Kezelésbe kerülni 60 ponttól lehet, amit pl. egy 35 éve hepatitisszel élő, cukorbeteg, depressziós 69 éves nagymama is csak nehezen tud megugrani. A 60 pont már a májcirózis/májrák közeli állapotot jelent. Ugyan már Magyarországon is létezik az úgynevezett DAA kezelés, ami olcsóbb, hatékonyabb, rövidebb ideig tart és mellékhatásai sincsenek, de a protokoll még a jól ismert és évek óta alkalmazott interferon kezelést tartalmazza. Az interferon kezelés időtartama fél – egy év között mozog, rengeteg mellékhatással jár, drága, és nem igazán hatékony. Abban az esetben, ha az interferon terápia 3. hónapjánál megállapítják, hogy nem tapasztalható javulás, akkor jogosult vagy a DAA kezelésre, amit ha olyan az orvosod, akkor fel is írja neked.

Azt hiszem mindenkinek előnyösebb, ha azokat az információkat most nem írom le, amik a rendszer meghekkelésének módozatai, elsődlegesen azért nem, mert nem rendelkezem bizonyítékokkal. A statisztikai adatokról, azaz arról, hogy pl. a klienseink között milyen mértékű a fertőzöttség, majd egy következő alkalommal írok részletesebben, amennyiben érdekel valakit. Persze ti is rákereshettek, hiszen ezek nyilvános adatok. Azért 1 megközelítő adatot leírok, ami 2014-ből származik. Eszerint a 8. kerületi tűcserében a leszűrt kliensek 80%-a volt hepatitisz fertőzött. Friss adat azóta nem áll rendelkezésre, ahogy 2015 augusztusa óta fix helyszínű tűcsereprogram sincs a nyolcban. _ a szerk)

(…) Véleményem, ismereteim és tapasztalataim szerint jelenleg kevés a megelőzés és a kezelés is. Ami van, az pedig azokra irányul akik megfelelnek az elvárásoknak. Jó lenne egy aktív társadalmi vita arról, hogy milyen kezelés, milyen feltételekkel éri meg nekünk, hogy a saját morális elveinknek megfeleljünk és a közös pénzünket a legjobban költhessük el. (De talán a megelőzés működő módszereinek átbeszélése, majd alkalmazása fontosabb lenne. Ha az emberség tegyük fel nem számít, akkor azért, mert lényegesen olcsóbb, mint a kezelés._ a szerk)

Kira kódu kliensünk nagyon megörült a szűrésnek és tanácsadásnak. Úgy döntött, hogy él is a lehetőséggel. Annyit azért megjegyzett, hogy ez a délutáni idősáv abból a szempontból nem jó, hogy ilyenkor kevés lány van kint. Sajnos mi is csak az átlag munkaidőben tudunk dolgozni, legalábbis szűrni mert utcai munkát este, éjszaka is végzünk. Azt régóta tudjuk, hogy a jó ártalomcsökkentő szolgáltatás helyben van, könnyen elérhető és a kliensek életviteléhez, sőt nyelvéhez igazodik.
(Ugyan a gyorsteszteket pont azért találták ki, hogy egy padon/bokorban _egyes országokban otthon _ is biztonságosan el lehessen végezni, ezzel is minél több ember számára elérhetővé téve a szolgáltatást. Hiszen a HIV járvány csak akkor állítható meg és fordítható vissza, ha minél több ember tudja a státuszát.
Tehát jogos a kérdés, hogy mi miért nem bokorban szűrünk, miért volt szükségünk egy intézményre, akik ezekre az alkalmakra befogad minket. Ennek több magyarázata van. Egyrészt a magyarországi ÁNTSZ előírások nem ismerik a gyorsteszt fogalmát, ugyan a szakmai ajánlások egyértelműek, de mégis, ha ennyire láthatóvá tennénk a tesztelést, azzal viszonylag gyorsan elérnénk azt, hogy ellehetetlenítsék az Altalapot. Lehet, hogy meglepő, de a 98. kerületi hatóságok, próbálkozásaink ellenére sincs jóba velünk. Fontos szempontunk a szolgáltatásaink biztosításánál, hogy a kleisnek ártalmain túl, a (lakó)környezet ártalmait is csökkentsünk. Biztos sok embert zavarna, ha a Mosolyutcán sétálgatva olyan embereket látna, akik tesztelést végeznek. A tanácsadáshoz nagyon fontos, a biztonságos, bizalmi légkör. A megoldást már kitaláltuk, nagy szükségünk lenne egy szűrőbuszra. A árajánlatok alapján 10 millió forintért tudnánk venni egy buszt, amit 4 millióért egy ÁNTSZ kompatibilis 2 helységes szűrésre és tanácsadásra is alkalmas járművé tudnák átalakíttatni.

Szóval ha van valakinek, vagy valakiknek 14 milliója, amit szívesen nekünk adna, hogy
jelentősen hozzájáruljon a HIV-járvány megakadályozásához,
olyan embereknek szeretne segíteni, akikről társadalmunk már lemondott,
szeretné, hogy szolgáltatásainkkal minél több emberhez eljussunk,
legyen szíves jelentkezzen.
Nevét nemcsak a honlapunkra tennénk ki, hanem aranyba foglalva még a buszra is felírnánk, róla neveznénk el a járművet, sőt adóigazolást is adnánk a támogatás összegéről. _ a szerk)

A tesztelés természetesen elképzelhetetlen a tanácsadás nélkül, amelyet személyre szabottan, a kliens rizikóviselkedései alapján nyújtunk. Kira elmondta, hogy ő mindig használ óvszert, megmutatta azt is, hogy hogyan szokta felhelyezni. Azt is elmondta, hogy ő sosem osztja meg a fecskendőt, sem más eszközt, mindig sterilt használ. Sajnos a tanácsadást megzavarta a telefon, egy “állandós ügyfél” kereste és a pénzszerzés lehetősége sietettséget generált nála. Így próbáltuk a tanácsadást felgyorsítani és a legfontosabb információkat elmondani. A nehézséget az okozta, hogy a hepatitisz tesztje pozitív lett. Felajánlottuk neki, segítünk további vizsgálatokra eljutni, de azt mondta _ már az ajtóban állva _, hogy tisztában van azzal mit kell tennie. Megköszönte a segítséget és rohant az ügyfélhez.

(Hát ilyen a mi szakmánk. Ugyan a nagykönyv sok mindent tartalmaz, az iskolában is emgtanuljuk, hoygan kell szocmunkáskodni, de az élet, a gyakorlat sokszor negligálja a nagykönyvet, így nekünk gyorsan, ahtározottan jó döntésekt kell hozni úgy, hogy bizonyos határokat, elveket mégisd megtartunk. Talán ezért is tartjuk annyira izgalmasnak a munkánkat. A kihyvástenger maitt, amiben fürdünk. _ a szerk)

Ahogy azt már többször írtam, nagyon sok hiedelem terjed a hepatitisz C-ről. Például az, hogy mindenki meggyógyul spontán. Ez részben igaz, az emberek egy része valóban spontán gyógyul de ez nem garantált, ráadásul mindig újra lehet fertőződni, illetve az sem utolsó szempont, hogy másokat is meg lehet fertőzni.

Ráadásul sokszor fontosabb pár ezer forintot keresni estig, hogy ki tudja fizetni a szállót aznapra mintsem elmenni egy tesztelésre, hiszen abból nem lesz lakás. Ez persze nem mindenkire igaz de sokan úgy élik meg, nagyobb bajuk is van mintsem egy hapatitsz fertőzés.
Ha meg kell halni hát meghalok…

2017. június
from Tumblr http://ift.tt/2ws2Rq0
via IFTTT