Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

Mosolyutca Rádió helyszíni tudósítása _  Szexuális nevelés (tizedik rész)

Mosolyutca Rádió helyszíni tudósítása _  Szexuális nevelés (tizedik rész)

Elérkezett a második tesztelési alkalom.
Az első egészen jól ment, hiszen két lányt is sikerült bevonnunk. Hogy miért tartom ezt sikernek? Egyrészt ezzel a klienskörrel elég lassan alakul ki a bizalom, másrészt ha munka van, akkor munka van, harmadrészt van a lányokban egy nagy ellenállás az egészségügyi, vagy annak tűnő szolgáltatásokkal kapcsolatban.  _ Utóbbi okai között a “más nyelvet” beszélő és sokszor diszkriminatív egészségügy, a szexuális nevelés, higiénével kapcsolatos tudás hiánya is szerepel. Illetve az sem egy utolsó szempont, hogy a HIV/STI _ sexually transmitted infections, azaz szexuális úton terjedő fertőzések _ tesztelés ma Magyarországon erkölcsi, morális megítélés alá esik, ami szintén az általános _otthoni és óvodai/iskolai _ szexuális nevelés hiányosságainak, nem létének köszönhető. A többségi hozzáállás nagyon egyszerű: ha nem beszélünk róla, akkor nincs ez a jelenség. Nem szexelnek a gyerekek, fiatalok. Ha beszélnénk róla, akkor csak felhívnánk rá a figyelmet és mindenki össze-vissza dugna. Az tudtátok, hogy az EU legtöbb államában az un. 72 órán belüli fogamzásgátló gyógyszer recept nélkül kapható a patikákban? Pár éve Magyarországon is volt egy próbálkozás, hogy az így legyen. Végül azzal a felettébb szakmai indokkal vétózták meg a dolgot, hogy ha könnyebben hozzáférhető lenne a gyógyszer, akkor a felelőtlen, védekezés nélküli szex hihetetlen mértékben jelenne meg erkölcsös és (ál)szent országunkban.
Sajnos a kutatások nem támasztják alá a “szőnyegalásöprés” hatékonyságát.  Sőt! A fiatalokat (is) érdekli a szex. Így más út nem lévén egymástól, illetve az internetből, a pornó nézésből szerzik meg az információikat a nemiségről, szexről, intimitásról, párkapcsolatról. Ezek a módszerek nem midnen esetben megbízhatóak, így rengeteg kárt okoznak…
Órákat vagyok képes a témáról beszélni _ akit érdekelnek a szexedukációval kapcsolatos meglátásaim, írjon az info@altalap.hu mélcímre! _, de most a Mosoly utcai történetet mesélem épp, ezért ezt az elmefuttatásomat lezárva egy 2010-es WHO irányelv bevezetőjéből idézek nektek: “A  WHO  európai régiója  rengeteg kihívással találkozik a szexuális egészség terén. Néhány a fontosabbak közül: a HIV és egyéb, szexuális úton terjedő fertőzések növekedése;  vagy a tizenévesek nem kívánt terhességei és a nemi erőszak. A gyermekek és fiatalok döntő tényezői a szexuális egészség általános javításának. Nekik a nemiséget mind a fejlődésük, mind a veszélyek szempontjából ismerniük kell, hogy pozitív és egyben felelős attitűdöket alakíthassanak kiIly módon lesznek képesek felelős viselkedésre nemcsak önmagukkal, hanem az adott társadalom más tagjaival szemben is.” (Az európai szexuális nevelés irányelvei, Vázlat a politikusok, nevelési és egészségügyi intézmények és szakemberek részére, Szövetségi Egészségnevelési Központ,  Köln, 2010, Fordította:  Dr. Szilágyi Vilmos) 
Igazából nagyon érdekelne, hogy Ti mikor voltatok utoljára HIV tesztelésen és tanácsadáson? Én tavaly decemberben. 
Az Altalapnál azt az elvet valljuk, hogy aki szexel, járjon rendszeresen tesztelésre. Aki kicsit bevállalósabb, az fél évente, aki kevésbbé az évente egyszer. Mindenki legyen tisztában a rizikóviselkedéseivel, legyen elég információja az ártalmakról és azok csökkentésének módjairól és döntsön belátása és vérmérséklete szerint. Ilyenkor sokan azt mondják, hogy “én azért nem járok tesztelésre, mert évek óta stabil párkapcsolatban élek.” Erre a picit kzhelyszerű válaszom az, hogy a HIV nem válogat, ráadásul a külső/belső tulajdonságok alapján ránézésre senkiről sem lehet eldönteni, hogy HIV_vel élő vagy sem. 
Tiszteld önmagad és partnered, járj rendszeresen tesztelésre!
Na de vissza a Mosoly utcába! (a szerk) _

Idegenkednek a lányok a különböző vizsgálatoktól, mert erről az egészről van egy csomó rossz emlékük, plusz amíg eljön szűrésre nem dolgozik, tehát nem jön a  pénz. Másrészt ezekről  a betegségekről, rengeteg  legenda és félinfó kering, amelyek szerint  az egész környék HCV _ hepatitisz C _ fertőzött, sokan állítólag betegek aztán ránézésre meg semmi bajuk sincs. Hát pont ez az egyik  para a HepaC-vel, hogy évekig semmi jele sincs és utána is elég lassú a romlás, plusz az emberek egy része magától meggyógyul. Tudtátok, hogy tegnap volt a Hepatitisz Világnapja?

Mivel senki sem tolongott az iroda előtt úgy döntöttünk, hogy megyünk egy kört az két feltérképezett utcán. Elsőre találkoztunk Julcsával, aki mindig kint van, a környék régi motorosa. Miután megszólítottuk mondta, hogy most nem tud beszélni mert lehet elviszik az urát. Nem értettem miről beszél de aztán leesett, hogy sasol valamit. Egy férfi hajolt be egy rendőrautóba az ablakon keresztül, és nagyon magyarázott valamit. Na erről volt szó! Nem akartunk zavarni, ezért  továbbmentünk.

Kicsit feljebb egy újabb lányba ütköztünk aki korábban érdeklődött a szűrés felől. Nem volt túl jó hangulatban mert valami baj volt a feltöltő kártyájával. Ide-oda járkál, nyomgatta a telefonját hogy sikerüljön a feltöltés. Szóval most nem igazán ért rá, mert így nem tudják hívni az ügyfelek. Mondtuk, hogy azért jöjjön be ha tud.

Sajnos később sem jelentkezett senki ezért újra a kezünkbe vettük a lepkehálót. A második kör során találkoztunk egy lánnyal akivel korábban egyszer ugyan már beszéltünk, de a bizalom még nem alakult ki benne felénk. Amikor sétált velünk szembe láttuk, hogy egy monokli van a szeme alatt. Iyenkor különösen fontos, hogy egy lány segítő szólítsa meg a klienst.  A beszélgetés alatt végig takargatta kezével a monoklit, mi pedig úgy tettünk, mintha nem látnánk semmit. Ha régóta ismernénk, biztosan  rákérdeztünk volna a dologra, vagy kérdés nélkül mondta volna el, hogy mi történt vele. De most, az együttműködésünk jövője szempontjából azt tartottuk jónak, ha nem kérdezünk. _ Pár 2012-re vonatkozó statisztikai adat a nőkkel szembeni erőszakról Magyarországon: “15 éves kor alatti nővel szemben elkövetett szexuális, lelki és/vagy fizikai erőszak: 27%, 15 éves kor fölötti nővel szemben partner által elkövetett fizikai erőszak: 19%, lelki, szóbeli erőszak: 49%, szexuális erőszak 7%, gyerek felhasználása zsarolásra: 10%. 15 éves kor fölötti nővel szembeni nem partner részéről fizikai erőszak: 12%, szexuális: 3%, fenyegető zaklatás: 12%, szexuális zaklatás: 42%.” Az adatok a NANE _ Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellene Egyesület publikációjából származnak. (a szerk.) _

Visszamentünk az irodához, ahol a  tesztelést és tanácsadást végezzük, és vártunk kicsit a lányokrta, akikkel időpontokat beszéltünk meg. Mivel senki sem jött, mentünk még egy utolsó kört a terepen.
Találkoztunk egy nagyon régi kliensünkkel Katival, aki elmondta, hogy ő tudja, hogy HepaC-s, ezért nem jön tesztelésre. A tanácsadás fontosságáról nem tudtunk vele érdemben beszélni, mert megmutatta a nyakát, ami lényegében egy egybefüggő kőtömbbé dagadt, pedig mostanában nem is szúrt a nyakába. (Sajnos sok intravénás szerhasználó,  ha már nincs máshol ép vénájuk a nyakukba lőnek ami az egyik legveszélyesebb és legkockázatosabb beviteli  forma) Annyira megdagadt, hogy nyelni is alig tudott. Próbáltuk motiválni, hogy menjen orvoshoz, méghozzá azonnal, de azt mondta előbb telefonálni akar, mert egy fontosabb ügyet kell megoldania. A részletekről nem beszélt.
Örült nekünk nagyon _ ahogy mi is neki _ de mennie kellett, így elköszöntünk egymástól.

Zárásként a sarkon volt egy kis intermezzo:  egy nő éppen arról mesélt jó hangosan egy pasinak, hogy hogyan hagyta el az ura. Egyszer csak két férfi lépett oda a nővel beszélgető úrhoz. Cuccot akartak venni. De emberünk elhajtotta őket. Eme rövid párbeszéd alatt a síró nő türelmesen várakozott, hogy ismét szót és figyelmet kapjon. Végül a két úr elővette a meggyőzés eszközét, egy termetes köteg pénzt,  de ez sem segítette őket céljuk elérésében. Miután nyilvánvalóvá vált számukra, hogy nem fognak cucchoz jutni, szórtak némi átkot a a síró nőt vígasztaló férfi fejére, majd továbbálltak…

2017. június

Ps.: Az elmúlt két hónapban sem állt le a Mosoly utcában a munka részünkről. A hallgatásunk oka pusztán annyi, hogy a szerk-ünk alkotói válságba került, ill. szabadságon volt. Igen, igen, már keressük a helyettesítő szerket, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

A megértést köszönjük!

from Tumblr http://ift.tt/2vSrVHb