Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

WSHD_altalap_wepe

A szexuális egészség definíciója

A szexuális egészség definíciójának meghatározása nem is olyan könnyű feladat.
Ugyanis minden társadalomnak, kultúrának, szubkultúrának és egyénnek eltérő a szexuális egészség normája. Ezért a szexuális egészség értelemzése a sajátos társadalmi, gazdasági és politikai összefüggések figyelembevételével kell hogy megtörténjen.

Mi az Altalap, a szexuális egészség kapcsán is a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szakmai ajánlásait, iránymutatásait tekintjük alapnak, amely szerint – holisztikusan és pozitívan személve a szexuális egészség kulcsfontosságú fogalmi elemei a következők:
– A szexuális egészség a jólétről szól, és nem csupán a betegség hiányáról.
– A szexuális egészség magában foglalja a tiszteletet, a biztonságot, valamint a diszkriminációtól és erőszaktól való mentességet.
– A szexuális egészség bizonyos emberi jogok érvényesülésétől függ.
– A szexuális egészség az egyén egész életében releváns, nemcsak a reproduktív korban lévők, hanem a fiatalok és az idősek számára egyaránt.
– A szexuális egészséget a különféle szexualitások és a szexuális kifejezésmódok fejezik ki.
– A szexuális egészséget kritikusan befolyásolják a nemi normák, szerepek, elvárások és hatalmi dinamikák.

A WHO munkadefíníciója, amely nem a szervezet hivatalos álláspontja, hanem egyfajta hozzájárulás a szexuális egészség diskurzusához, a következő:
„… Fizikai, érzelmi, mentális és társadalmi jólét állapota a szexualitással kapcsolatban; ez nem pusztán a betegség, a diszfunkció vagy a fogyatékosság hiánya. A szexuális egészség megköveteli a szexualitás és a szexuális kapcsolatok pozitív és tiszteletreméltó megközelítését, valamint a kellemes és biztonságos szexuális tapasztalatok lehetőségét kényszerítés, megkülönböztetés és erőszakmentesség nélkül. A szexuális egészség eléréséhez és fenntartásához minden ember szexuális jogait tiszteletben kell tartani, védeni és teljesíteni kell.” (WHO, 2006a)

Neked mi a véleményed róla?

 

forrás:
https://www.who.int/reproductivehealth/topics/sexual_health/sh_definitions/en/

World Sexual Health Day 2020