Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

sajtokozlemeny-1szazalek-aszot-altalap

Növekszik az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek támogatottsága


Megjelent a NAV kimutatása az idei SZJA 1%-os felajánlásokról
Budapest, 2019. szeptember 25.

Az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek a NAV kimutatása szerint az idei évben összesen 481 millió forintnyi SZJA 1%-os felajánlást kaptak, ez 12%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Összesen 82.000 magánszemély döntött úgy tavasszal, hogy rendelkezésével olyan szervezet munkáját segíti, melynek az átlátható működése rendszeres monitorozás alatt áll.

Az adományozói bizalom megerősítésén folyamatosan dolgoznak azon szervezetek, melyek csatlakoztak a 2012-ben megalakult Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testületéhez, és fogadták el magukra nézve kötelezőnek az adománygyűjtésre vonatkozó Etikai Kódexet, melynek fő sarokpontjai a hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság.
A Testületnek jelenleg 35 tagja van, akik az Etikai Kódexnek megfelelően kezelik a hozzájuk beérkező adományokat és tevékenységüket átláthatóan kommunikálják. A tagok „Etikus Adománygyűjtő Szervezet” logót használhatnak, mellyel erősíthetik meglévő és potenciális támogatóik bizalmát.

„Nagyon örülünk annak, hogy évről évre növekszik az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek támogatottsága, ami a Testület tagjai felé az adományozók irányából mutatott bizalom erősödésének egyértelmű jele. Bízunk benne, hogy a Testülethez egyre több, megbízhatóan működő civil szervezet fog csatlakozni a jövőben, ami az egész szektor javára válhat.” – mondta el Gerencsér Balázs, a Testület szóvivője.

A Testületéhez bármely civil szervezet csatlakozhat, aki magára nézve kötelezőknek fogadja el az Etikai Kódexben foglaltakat, és sikeresen átesik a Kódex szempontjai alapján kialakított monitoring folyamaton. A monitorozást a Testület kezelőszerve a belépéskor, majd évente ismétlődő rendszerességgel minden tagnál lefolytatja, a tagság megszerzéséről és fenntartásáról a monitorozás eredménye alapján a Testület Etikai Bizottsága hoz döntéseket.

———————————————–

Bővebb információk:
A Testület honlapja: www.atlathatosag.eu
NAV Közleményért klikk ide (külső link)

ASZÖT szóvivők:
Gerencsér Balázs
+ 36 30 456 6989, b.gerencser@niok.hu

Cseh Balázs
+ 36 20 468 9593, cseh.balazs@civiliranytu.hu

Üdv,
Altalap