Hello, itt tudod igénybe venni az Altalap online konzultációs szolgáltatását.
Garantáljuk az anonimitást, előítéletmentességet, értéksemlegességet, ítélkezésmentes szemléletet és a tényalapú információk átadását Tovább az online konzultációra

altalap-hiv-virus-nem-fertoz-kapmany

Nem fertőz!

Tudtad?

Hatásos gyógyszeres kezelés mellett a HIV-fertőzött személy NEM FERTŐZ tovább!

Ezzel az információval megelőzhetjük azt a stigmát, amit a HIV-vel élőknek nap mint nap el kell szenvedniük, ráadásul közösen megállíthatjuk a HIV terjedését is.
Szeretnénk, ha ez az üzenet mindenkihez eljutna.

Ugye Te is segítesz ebben?

Egy kicsit a tudomány oldaláról

Az elmúlt húsz évben bizonyosságot nyert az az állítás, hogy a HIV fertőzés valószínűsége összefügg a vérben található vírus mennyiségével.
A mérföldkőnek számító PARTNER 2 vizsgálat – amelynek eredményeit az Amszerdamban megrendezésre kerülő 22. Nemzetközi AIDS Konferencián tárták a nyilvánosság elé – 14 európia országból összesen 1.000 olyan párkacsolat 58.ooo szexuális aktusát követte nyomon 2010. szeptembere és 2018. áprilisa között, ahol az egyik partner HIV-vel élő, míg a másik partner HIV-negatív volt.
A vizsgálat eredményei szerint ahol a HIV-vel élő partner hatásos gyógyszeres kezelést kapott – azaz a vérében található HIV vírus szintje “kimutathatatlan” volt -, ott egyetlen esetben sem történt meg a HIV vírus átadása.
Azaz a negatív státuszú partner nem fertőződött meg.
A PARTNER és PARTNER 2 vizsgálatokról itt (külsö link) juthatsz részletes információkhoz.

A fentiek és egyéb kutatások eredményei alapján bizton állíthatjuk, hogy hatásos gyógyszeres kezelés mellett a HIV-vel élő személy nem fertőz tovább!

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen kockázattal jár a HIV-fertőzés, ha a partner vérében lévő vírus mennyisége kimutathatatlan, azaz méréshatár alatt van?

Az üzenet teljesen egyértelmű és bizonyított. Hatásos gyógyszeres kezelés mellett a HIV-fertőzött személy nem fertőz tovább.
Mindez annak köszönhető, hogy a gyógyszeres kezelés a vérben lévő vírus mennyiségét kimutathatatlan szintre csökkenti. Ez azt jelenti, hogy a vérben lévő vírus mennyisége annyira alacsony, hogy a fertőzés nem átadható.
Ezt úgy hívjuk, hogy “kimutathatatlan vagy méréshatár alatti vírus-mennyiség”.
A gyógyszer szedésének elkezdése után nagyjából 6 hónapon belül a vérben lévő vírus mennyisége általában kimutathatatlan szintre süllyed.

Mit jelent a hatásos gyógyszeres kezelés?

A hatásos gyógyszeres kezelés azt jelenti, hogy a páciens a gyógyszert az előírtaknak megfelelően szedi, ezáltal a vérben lévő vírus mennyisége általában 6 hónapon belül a kimutathatatlan szintre csökken. Általánosságban ez azt jelenti, hogy a vírus mennyisége a vérben 20darab/ml vagy az alatt van.
A hatásosság függ a gyógyszer megfelelő szedésétől. A gyógyszerfegyelem alapja a gyógyszer rendszeres szedése: minden nap, és lehetőség szerint nagyjából mindig azonos időben kell bevenni a teljes gyógyszeradagot.

De mi a bizonyíték minderre?

Az elmúlt 22 év kutatásai alapján, tudományosan bizonyított tény, hogy a HIV-fertőzés megtörténte összefügg a vérben található vírus mennyiségével.
A 2016-os PARTNER – bővebben. klikk ide (külső link) – vizsgálat megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltatott erre a megállapításra.
888 heteroszexuális és homoszexuális kapcsolatot vizsgálva, ami közel 60.000 óvszer nélküli szexuális aktust takar, ahol az egyik partner HIV-pozitív – hatásos gyógyszeres kezelés alatt -, a másik partner viszont HIV-negatív, kimutatták, hogy mind az óvszer nélküli anális mind az óvszer nélküli hüvelyi szexuális aktusok során a HIV-pozitív, de kimutathatatlan vírusmennyiséggel rendelkező partner egy esetben sem fertőzte meg a HIV-negatív partnerét.
Ezt követően 2018-ban hozták nyilvánosságra a PARTNER 2 – bővebben: klikk ide (külső link) vizsgálat eredményeit, amelyben 77.000 óvszer nélküli MSM (men who have sex with men) szexuális aktust vizsgálva egyetlen fertőzést sem találtak
Teljes bizonyossággal állíthatjuk tehát a nagyszámú vizsgálati minta alapján, hogy a hatásos gyógyszeres kezelés alatt álló HIV-pozitív személyek nem fertőznek tovább.

Ez vajon a gyógymód a HIV-fertőzés ellen?

A kimutathatatlan vírusmennyiség nem a gyógymódot jelenti, mert a vírus jelen van a szervezetben, de olyan kis mennyiségben, hogy nem fertőz tovább.
Ennek ellenére a hatásos gyógyszeres kezelés azt jelenti, hogy a HIV-fertőzött személy teljes értékű életet élhet, nem tudja átadni a vírust, így nincs ok arra, amiért ne dolgozhatna, találkozhatna másokkal, alapíthatna családot pontosan úgy, ahogy mások teszik.

Mennyire marad stabil a “kimutathatatlan” vírusmennyiség? Változhat ez időről-időre?

Sok év tapasztalata azt mutatja, hogy az előírtaknak megfelelően szedett gyógyszer, a rendszeres vérben található vírus mennyiségének ellenőrzése és kimutathatatlan szinten tartása kizárja, hogy a HIV-vel élő személy tovább fertőzzön.
Egyéb szexuális úton terjedő fertőzések hatással lehetnek a vírus mennyiségére a vérben, de a PARTNER és a PARTNER 2 tanulmány szerint, a vírus akkor sem volt átadható, ha jelen volt más nemi úton terjedő fertőzés.
Nagyon fontos kiemelni és újra megismételni, hogy a hatásos gyógyszeres kezelés csak akkor tartja a vírus mennyiségét a kimutathatatlan szinten a vérben, ha a gyógyszert az előírtaknak megfelelően szedik. Abban az esetben, ha valaki nem az előírtaknak megfelelően szedi a gyógyszert, kimaradnak napok, vagy más változás áll be a körülményeiben vagy életvitelében, akkor előfordulhat annak a rizikója, hogy újra fertőző lesz.
Ezért is fontos, hogy ha bármilyen okból nem tudod rendszeresen, az előírásoknak megfelelően szedni a gyógyszereidet, akkor mindenképpen kérj tanácsot az orvostól, a kezelésben dolgozó nővértől vagy egy sorstárs segítőtől.

Miért olyan fontos, hogy beszéljünk erről?

Az a tény, hogy a hatásos gyógyszeres kezelés alatt álló HIV-vel élő személy nem fertőz tovább, az elmúlt 20 év egyik legkiemelkedőbb tudományos eredménye.
Miért mondjuk ezt?
Két okból.
Az egyik, hogy eloszlassuk a mítoszokat, a téves információkat és az ebből következő megbélyegzést, melyekkel egy HIV-vel élőszemélynek nap mint nap szembe kell néznie. A HIV-el élőket gyakran kiközösítik, megkülönböztetik, néha még a kollégák vagy akár a kórházi személyzet is így jár el, mert félnek a fertőzés veszélyétől. Ha mindenki tudná, hogy a hatásos gyógyszeres kezelés alatt álló HIV pozitív személy nem fertőz tovább, akkor lassan véget vethetnénk a megbélyegzésnek.
Másodsorban azzal is csökkenthetjük a fertőződés terjedését, ha arra bátorítjuk az embereket, hogy minél többen menjenek el HIV-tesztre. Tudjuk, hogy nagyon sokan az eredménytől való félelem miatt kerülik el a HIV-tesztet, mert nincsenek annak a tudásnak a birtokában, hogy mit is jelent valójában a HIV-vírus.
Valamint olyan téves információik vannak, melyek alapján feltételezik, hogy ez majd negatívan befolyásolja a családdal, barátokkal, kollégákkal való kapcsolatukat.
Hatásos gyógyszeres kezelés alatt ugyanolyan életet élhetsz, mint bárki más. Nem kell attól rettegni, hogy a vírus továbbadható, ezáltal elmúlhat az a félelem, hogy megfertőzhetünk másokat.
Minél több embert bátorítunk, hogy teszteltesse magát, illetve az előírtaknak megfelelően szedje a gyógyszert, annál kevesebb új HIV-fertőzéssel számolhatunk.

Valójában Ti most az óvszer nélküli szexelést reklámozzátok?

Egyáltalán nem.
Sőt, az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy a hatásos gyógyszeres kezelés ellenére sem szűnt meg vagy csökkent az óvszer használata.
Illetve az egyéb STI, azaz szexuális úton terjedő fertőzések ellen ez a legjobb védekezési mód. Így semmiképpen sem lehet célunk, hogy az óvszer nélküli szexre bátorítsunk bárkit is
Ez az információ azonban segítséget nyújt abban, hogy a HIV-vel élő személy magabiztosságát erősítsük ahogy eloszlassuk azt a félelmét is, hogy ggyógyszerszedés meleltt meg tudja fertőzni negatív partnerét.
Magabiztossá teszi, hogy ugyanolyan életetet élhessen egy HIV-vel élő személy, mint bárki más, és hogy boldog és egészséges szexuális élete legyen.
Ha egy HIV-vel élő személy, aki hatásos gyógyszeres kezelés alatt áll – amely eredményeként a vérében található vírus mennyisége kimutathatatlan -, párkapcsolatban él, és nemcsak ő, ahnem partnere is rendszeresen jár tesztelésre, akkor igazán nincs okuk arra, hogy óvszert használjanak.
Ha mindketten ezt akarják.
Azonban mielőtt ezt megtennék, érdemes beszélni a HIV-vel élő személy orvosával és meggyőződni arról, hogy a vírusmennyisége valóban kimutathatatlan.

Végül, de nem utolsó sorban a fenti információk segítséget jelenthetnek abban is, hogy a HIV-ről kevés információval rendelkezőket és a témát morális, illetve erkölcsi dimenziból megközelítőket meggyőzhesse arról, hogy
a boldog és egészséges – szexuális – élethez elengedhetetlen, hogy
aki rendszeresen szexel, járjon rendszeresen HIV/STI tesztelésre is!

Forrás: tht.org.uk/cantpassiton